Celozrnné rizoto se zeleninou a tofu

  • 500 g sezónní biozeleniny – ideální kombinace je:
  • 2 cibule (cca 150 g),
  • 2–3 mrkve (cca 150 g),
  • kus brokolice (cca 200 g),
  • lze ale použít i petržel, pór, papriky
  • 3 lžíce olivového nebo avokádového panenského oleje nebo přepuštěného másla
  • 1 marinované nebo uzené tofu nakrájené na kostky
  • 1–2 lžičky soli
  • 250 g kulatozrnné biorýže natural (www.probio.cz) – tj. cca 700–800 g uvařené rýže

Na dochucení:

  • 3 lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari (při bezlepkové dietě jedině Tamari)
  • 1 lžíce agáve, rýžového nebo pšeničného biosirupu (lze použít i med)
  • 1–2 lžíce zázvorové šťávy (ze zázvoru cca o velikosti palce) – nebo i více, dle chuti
  • hrst na suché pánvi opražených kešu oříšků nebo pinií, popřípadě sezamového gomasia

Celozrnne_rizoto

 

1. Nejprve uvařte rýži natural. Pokud chcete, aby rýže byla výraznější a lepší, po omytí ji opražte nasucho nebo nejlépe na oleji. Když zrůžoví, zalijte ji 750 ml vroucí vody a vařte dle základního receptu.

2. Očištěnou zeleninu nakrájejte na atraktivní šikmé plátky nebo stejně velké kostičky a brokolici na menší růžičky. Na wok dejte rozehřát olej nebo ghí a na mírném ohni pomalu opékejte zeleninu. Je dobré ji nechat na chvíli zakrytou těžkou poklicí. Občas promíchejte a osolte. Za cca 10–15 minut zelenina příjemně změkne, může to trvat i o trošku déle, záleží na tom, jak velké kousky zeleniny jste nakrájeli. Pokud chcete zeleninu jen krátce tepelně upravit, nakrájejte ji na co nejjemnější sirčičky a restujte jen krátce. Můžete vyzkoušet obě varianty – jsou chuťově úplně jiné.

3. Když je zelenina téměř hotová, přidejte uzené či marinované tofu nakrájené na kostky. Mírně ho opečte, přimíchejte uvařenou rýži a vše prohřejte.

4. Nakonec přidejte sójovou omáčku smíchanou se sirupem a zázvorovou šťávu – oloupaný zázvor nastrouhejte a přes sítko vytlačte šťávu. Sílu zázvoru můžete příště umocnit tím, že kousek zázvoru nakrájíte na malinké kostičky a přidáte ho už na začátku při restování zeleniny.

5. Servírujte posypané opraženými kešu nebo jinými semínky a posypané zelenými natěmi či bylinkami.

Celozrnne_rizoto2 Celozrnne_rizoto3

Další recepty z kategorie Hlavní jídla: