Kardamomový koláč

Kardamom si oblíbili všichni švédští pekaři a pekařky. Do Švédska se začal dovážet v 16. století. Kromě semly a skořicových šneků ho najdeme i v tomto výtečném piškotovém koláči, který se pro svou jednoduchost skvěle snoubí s kávou a díky čerstvému sýru je krásně vláčný.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 g žervé
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový nebo perlový
  • cukr na posypání
KardamomovyKolac

Postup:

Troubu předehřejeme na 175 °C.
Za pomoci ručního mixéru vyšleháme vejce s cukrem do lesklé pěny. Přidáme žervé.
Vmícháme zbytek přísad a uhněteme vláčné těsto.
Těsto rozetřeme do máslem vymazané formy, vložíme do trouby a pečeme 35–40 minut.
Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem.

Náš tip:

Místo kardamomu můžete použít třeba skořici, a chcete-li mít koláč výraznější, použijte mletý zázvor v bio kvalitě.

Další recepty z kategorie Dezerty: