Citronovo-zázvorové cookies

Zázvor, mnoho tisíc let známý téměř jako všelék, má své významné místo v kuchyni nejen v asijské a karibské, ale i české.

Zázvor není v naší kuchyni žádnou novinkou, ale jeho cesta na evropský kontinent byla dlouhá. Vedla z daleké Číny a Indie, kde byl a stále je základem tamní kuchyně. Postupem času se rozšířil přes Blízký východ do Středomoří, Řecka, Říma, Egypta a pak do celé Evropy. Ve středověku v Evropě zakotvil natolik, že se stal součástí evropské kuchyně jako sůl a pepř. Zázvor postupně zdomácněl i v kuchyni staročeské, najdeme ho i v receptech nejznámějších starých českých kuchařek. Kdo by také neznal staročeské vánoční cukroví – zázvorky nebo vepřovou pečeni na zázvoru? Své uplatnění má, jak ve studené kuchyni, tak i v teplé. Ve studené se používá do pečiva, pomazánek a nakládá se. V teplé kuchyni jeho použití najdeme v polévkách, omáčkách, pečených masech, drůbeži, rybách atd. Zázvor má své místo i v cukrářském řemesle, kde se používá nakládaný a jako koření v sušenkách, dortech koláčích, pěnách a tak podobně.

Se zázvorem nikdy nebude jídlo nudné a fádní. Jeho zajímavá a příjemně intenzívní pikantní chuť s lehkým nádechem exotiky si vás velice snadno získá. Zázvor v různých podobách dodává jídlu chuť a aroma, ale současně pozitivně ovlivňuje naše zažívání, podporuje trávení, působí proti nadýmání, stimuluje chuť k jídlu a zároveň je vhodný na zklidnění žaludku při nevolnosti a pocitu na zvracení. Dále je vhodný, když chcete své tělo ochránit před chřipkou a nachlazením. Dokonce se zdá, že snižuje bolesti a zlepšuje mobilitu u pacientů trpících osteoartrózou a revmatoidní artritidou.

Vyzkoušejte třeba tyto Citronovo-zázvorové cookies.

Ingredience:

  • ½ hrnku Hery
  • 1¼ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z poloviny citronu
  • citronová kůra
  • strouhaný zázvor

Postup:

V míse smíchejte jednotlivé ingredience a na závěr do těsta vmíchejte šťávu z citronu, citronovou kůru a strouhaný zázvor.

Poté těsto lžičkou tvarujte do bochánků, které pokládejte na plech s pečícím papírem tak, aby mezi sebou měly dostatek místa, protože těsto se postupně na plechu roztéká.
Cookies pečte 8 – 10 minut v předehřáté troubě na 180°C.

 


Další recepty z kategorie Dezerty: