Švédská kuchařka

Kulinářské tradice Severu

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine.

Autorka vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Dominika Wittenberg Gašparová pochází z Košic. Odmalička si hrála na pořady o vaření a ve čtrnácti letech napsala svou první amatérskou kuchařku. Zájem o cestování a jazyky ji již na střední škole přivedl do Švédska, kde si zamilovala místní gastronomii a kulturu. Vystudovala sociologii a švédštinu na Univerzitě Karlově v Praze a poté působila několik let v organizaci Skandinávský dům a na Velvyslanectví Švédska. V současnosti žije se svým švédským manželem v Berlíně a do Čech se pravidelně a ráda vrací.

 

Kniha je k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz

Švédská kuchařka

 


Další recepty z kategorie Kuchařky: